La poesia, punt d’unió entre Reus i Pratdip

El cicle de lectures De tu a tu del teatre Bravium va rebre divendres passat l’obra de la poetessa Antonieta Cugat. Nascuda a Pratdip durant la postguerra, va estudiar puericultura i va exercir en vàries guarderies durant el franquisme.

El paisatge és un dels seus temes més recurrents, creant un ambient de records gràfics senzill d’interpretar a la ment de l’oient. Tot i que no fa falta un coneixement previ del terreny del poble, si l’espectador hi té algun tipus de vincle resulta molt il•lustratiu al sentir les poesies i les seves històries.
La pròpia experiència és l’altre motor que empeny Cugat per fer poesia: els anys de la seva infantesa i joventut van coincidir amb la postguerra, fet que va quedar marcat en la memòria de tota la societat i va capgirar totalment l’statuo quo. La vida quotidiana, més que no pas la política, es representa amb les metàfores relacionades amb la fam, el nivell de vida, l’escola del poble i la misèria del moment.

Jaume Amenós i Montse Marca van ser de nou els encarregats a donar vida als versos d’aquesta edició. L’estructura de l’acte va ser la tradicional: primer, es va fer una petita introducció a la vida de la poetessa; tot seguit, es va procedir a la lectura d’una quinzena de poemes i finalment Cugat va pujar a l’escenari, on va dir unes paraules d’agraïment, tant pel Bravium per oferir-li l’oportunitat per donar-se a conèixer i al públic per assistir-hi.

A partir d’estils de lectura ben diferenciats, Amenós i Marca van destacar de nou a través de la seva capacitat de crear espais amb les paraules i els versos ben estructurats. Com ja s’ha pogut comprovar en una altra ocasió, tenen el do de crear ambients variats amb una sola eina: la paraula. Les seves veus coordinades esdevenen imaginació en estat pur per les orelles dels espectadors que gaudeixen d’aquest tipus d’acte.
Els poemes més representatius que es van llegir divendres van ser dos. El primer, anomenat Eren anys de la postguerra, tractava sobre la vida als anys quaranta. La història és autobiogràfica i s’explica a través d’un narrador extern, que pretén ficcionitzar la realitat. La tendresa i la innocència envaeix el relat, que tracta d’una nena de pàrvuls que aconsegueix complir la seva innocent il•lusió de fer-li un regal a la seva mestra, igual que la resta de companys, malgrat la pobresa d’aquell temps. La lectura va ser a càrrec de Montse Marca, que a través de la seva interpretació va afegir-hi un punt d’emoció necessari per sentir-se identificat.
El segon va ser llegit per Jaume Amenós i s’anomena El roser del meu pare. Aquest va ser un dels altres poemes més emotius del vespre, on s’explica la pèrdua d’un pare, del seu últim desig i del record que perdura en la memòria de la filla. Les cites directes introduïdes en els versos recorden a un text escrit en prosa, com si es tractés d’un conte.
L’última poesia llegida va ser Una nit estrellada, guardonada l’any 2010 amb el primer premi del Concurs de Poesia Nadalenca de l’Ateneu de Tarragona. La temàtica nadalenca, tot i quedar-nos lluny al mes de març, acostava una altra visió del nadal des d’un punt més dramàtic, traspassant el protagonisme a un rodamón davant l’estable de Betlem.
Finalment, aquesta edició del cicle de lectura va finalitzar amb una picada d’ullet al Dia Internacional de la Poesia, celebrat el passat dimecres 21 de març. Per aquest motiu, es van llegir uns versos universals, traduïts a vint llengües i llegit conjuntament a tot el món.
La propera edició del cicle de lectura es durà a terme el dia 20 d’abril amb la lectura de l’obra de la poetessa Maria Torrents Salvat.

Anuncis

One response to “La poesia, punt d’unió entre Reus i Pratdip

  1. Retroenllaç: Cinquanta anys junts | Caixa de l'apuntador

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s